Význam barev II.

Význam barev u šperků – 2.část

 

Barvy mají na naši psychiku větší vliv, než byste čekali. Mohou v nás vyvolat pocit bezpečí, pohody a tepla, dokážou nás ale i rozesmutnit, naštvat a zastudit. Jak je to možné?

Barvy se vyskytují všude kolem nás a zároveň nás hodně ovlivňují. Každý je ale může vnímat trochu jinak. Na druhou stranu mají skryté významy, které chápeme všichni stejně. Bílá je barvou nevinnosti a čistoty, červená znamená výstrahu, černou spojujeme se smrtí.

Víte, že nejrozšířenější jsou barvy, které lidé dokázali snadno získat z pigmentů? Mezi nejčastěji používaná barviva patří bílá hlinka, okry, krev, červené a černé hlinky.

 

Jak je to s významem barev?

Barva se už během středověku stala nositelem konkrétního významu. V minulém článku jsme se zaměřili na prvních pět základních barev šperků Engelsrufer – tedy bílou, černou, hnědou, zelenou a červenou. Dneska nás čekají další slíbené barvy. Modrá, tyrkysová, fialová, zlatá a měděná.

 

Tyrkysová symbolizuje rovnováhu, čestnost a sebedůvěru

Směsice modré a zelené přináší štěstí a ochranu. Její název je odvozen od kamene posvátného pro staré civilizace, tyrkysu. Tyrkysová barva představuje čestnost, sebedůvěru, rovnováhu, komunikaci, lásku, radost a veselost, kreativitu a optimismus. Tyrkysová je barva uzdravení.

IMG_8379

 

Modrá vyzařuje klid, důvěru i tradice

Modrá barva představuje moudrost, porozumění, zdraví, štěstí, ochranu, trpělivost a věrnost. Když se na něco chcete koncentrovat, obklopte se modrou.

Víte, že ve středověku byla symbolem stálosti, věrnosti, naděje i žalu?

 

Fialová představuje duchovno

Tato melancholická barva je symbolem svobody, rovnováhy a nezávislosti. Značí zastřené vzrušení i skryté tajemství, které vás znepokojuje. Je barvou skromnosti a pokory.

P2080586

 

Zlatá je symbolem zářícího štěstí

Je to barva univerzální lásky a nejvyšších hodnot. Symbolizuje bohatství, je barvou slunce, zrození a čistého jasu. Podporuje ducha, pomáhá zvládat duševní nejistotu.

IMG_5479

 

Měděná symbolizuje jemnost

Přináší naději a klid v těžkých časech, je symbolem něžnosti a jemnosti. Někdy se jí říká „kočičí zlato“, kontrastuje se zlatou barvou.

 

Bonus na závěr – oranžová a žlutá

Žlutá přináší štěstí, sílu a životní optimismus. Pro někoho je barvou přetvářky, pro jiného symbolem života a uvolnění. Je v ní naděje, povzbuzuje a osvobozuje.

 

Oranžovou barvu si spojujeme s teplem, bohatstvím, očekáváním i rozčílením. Je to barva něhy, radosti ze života, energie oddanosti a jemnosti. Povzbuzuje aktivitu a sebevědomí.