Význam barev I.

Jaký je význam barev?

 

Svět není jen černobílý. Obklopují nás i barvy jako zelená, červená, hnědá, oranžová, fialová a další. Každá barva na nás má nějaké účinky. Bílá působí čistě, černá v nás zase může vyvolat smutek. Modrá a zelená uklidňují, červená často naši mysl rozbouří. Záleží ale na tom, kde se barva nachází a jak je intenzivní.

 

Není důležité jejich vnímání, ale jejich psychologický význam.

 

Základy psychologie barev položil už Johann Wolfgang Goethe, který se pokoušel stanovit obecná pravidla barevné harmonie. Rozlišil je na teplé (aktivní) a studené (pasivní).

Preference barev jsou u lidí různé, někdo miluje veselé barvičky, jiný dává přednost základním dvěma barvám.

  • Bílá symbolizuje počátek, život a dobro.
  • Černá představuje konec, smrt a zlo.

 

DSC_0651

 

Jaká je symbolika barev?

Šperky nejsou jen stříbrné, zlaté nebo ocelové. Často bývají doplněné nějakým barevným kamínkem nebo třeba rolničkou. Stejně tomu je i u šperků Engelsrufer. Ty mají 10 základních barev rolniček, které jemně cinkají. Dneska si vysvětlíme symboliku prvních pěti barev – bílé, černé, hnědé, zelené a červené.

 

Bílá barva symbolizuje čistotu a nevinnost

Je výrazem uvolnění a osvobození od všech překážek. Symbolizuje čistý stůl i absolutní svobodu pro všechny možnosti.

Víte, že v některých kulturách je symbolem smrti, protože znamená nový začátek?

 

Černá barva představuje eleganci, tajemno i klasiku

Dominuje světlu, její význam představuje konečné rozhodnutí, nicotu i odříkání. V naší kultuře symbolizuje i smrt a popření rozličného života.

Víte, že je výrazem pro bojovné „NE“?

 

Eden

 

Hnědá symbolizuje hojnost, plodnost a úrodnost země

Vzniká smícháním červené, žluté a černé, představuje zem, teplo a bezpečí. Je střízlivá, realistická i vážná, často ji spojujeme s domovem, pořádkem a tradicemi.

 

DSC_0679

 

Zelená vyjadřuje naději i upřímnost

Zelená je barvou přírody, plodnosti, náklonnosti i hojnosti. Dává nám pocit vyrovnanosti, podporuje empatii a citlivost. Je také barvou naděje.

 

Červená představuje vášeň, sílu a lásku

Symbolizuje lásku i zlobu, vzbuzuje úctu a dodává sílu. Působí na nás výstražně, slabší jedinci se při kontaktu s ní mohou cítit až ohroženě.

V člověku vyvolává fyziologické reakce – zrychluje pulz a dýchání, zvyšuje krevní tlak. Povzbuzuje chuť k jídlu i sexuální apetit. Je symbolem energické akce, dobývání i sebevědomí.

 

Zbylých pět barev – tyrkysovou, tmavě modrou, fialovou, zlatou a měděnou si schováme na příště. A možná k tomu přidáme i oranžovou a žlutou.

 

993d81d3-71a1-42ec-8ccc-ee8d7b4b012b