Šperky z markazitu

Hledáte ochranu před duševním vyčerpáním, emočním napětím a chcete zažívat jen radost? Noste šperk s markazitem, kovově lesklým minerálem se zelenožlutým odleskem. Navíc vám markazit pročistí krev a bude blahodárně působit i na vaši kůži a slezinu.

 

P4150739

 

Kde se vzal markazit?

Markazit je neprůhledný kovově lesklý minerál, který se do šperků osazuje opačně než jiné minerály, tedy tabulkou dolů. Jeho jméno má původ v arabštině a označoval pyrit. Možná ho dokonce znáte jako „zářivý pyrit“.

Vzniká v usazených horninách a jeho naleziště se nachází v Čechách, na Slovensku, Německu, Rusku, Mexiku a na dalších místech. Dnes se hojně používá při výrobě šperků.

Stejně jako pyrit je to disulfid železa. Každý ale zcela jinak krystalizuje. Markazit tvoří často dobře omezené krystaly, působením vody se snadno rozkládá, proto je při nošení šperku s markazitem třeba zvláštní opatrnosti. Markazit má kosočtverečnou modifikaci, pyrit zase krychlovou. Chemické složení mají stejné, jeho fyzikální vlastnosti se liší jako den a noc.

  • Markazit vzniká při nízkých teplotách z kyselých vodnatých roztoků. Svým výskytem je vzácnější než běžný pyrit.
  • Objevuje se v blízkosti povrchu.
  • Skládá se z mnoha prvků jako měď, železo, síra, kobalt, olovo, vizmut, antimon, arsen, thallium.
  • Jeho hlavním rysem je to, že se pod širým nebem začne rozkládat. Ale nebojte se. Po zpracování je vůči účinkům vzduchu imunní.

 

P4150723

 

Čtěte také: Pyrit a jeho moc

 

Šperky s markazitem

V historii šperků s drahými kameny má markazit své významné místo. Dlouhou dobu totiž byl skvělou imitací drobných diamantů. V 18.století se jím zdobily drahé brože, náhrdelníky i spony. Nejčastěji na něj narazíte v kombinaci se stříbrem.

 

Proč nosit šperk s markazitem?

Drahé kameny se od pradávna využívají jako pomocníci pro fyzické uzdravení. Každý z nich dokáže něco jiného. K čemu slouží markazit?

Ať už nerost nosíte zavěšený na krku, nebo máte na prstě prsten s markazitem, určitě vás potěší jeho účinky. Markazit totiž podporuje smyslové vnímání, sebepoznání, příznivě ovlivňuje i vitalitu a metabolismus. Posiluje trávení, z těla odvádí jedy. Pomůže v boji s nadváhou a obezitou, i s nádory. Pozitivně ovlivňuje celý nervový systém.

Právem se tak nazývá léčivým kamenem. V minulosti se dokonce věřilo, že když dítě nosí šperk s markazitem, vyhne se zlu.

Markazitové náušnice ozdobí vaše uši, náramek vás učiní jedinečnou. Náhrdelníkem oslníte i během slavnostních příležitostí. Podlehněte kouzlu šperků s markazitem i vy a užívejte si jejich síly.

 

P4150728