Puncovní osvědčení a ryzost šperků

Zalíbil se vám krásný šperk, ale bojíte se, abyste si místo kvalitního prstýnku, náramku nebo náhrdelníku nekoupili obyčejnou bižuterii, která za pár dnů zčerná? Zajímejte se o puncovní osvědčení a ryzost šperků.

 

Co jsou puncovní značky?

Každý šperk z drahého kovu musí být označen ryzostním, dílenským a státním puncem. Jde o malé symboly, které zaručují kvalitu použitých materiálů a zákazníka chrání před koupí nekvalitního produktu. Samotné označování (puncování) se provádí laserem nebo ražbou.

Výjimku mají zlaté šperky o hmotnosti do 0,5 gramu a stříbrné šperky do tří gramů. U těch není státní punc povinný.

 

Víte, že puncovní značky vydává nezávislý státní orgán, kterým je puncovní úřad? Právě on ověřuje ryzost výrobků a může dokonce provádět i tzv. puncovní inspekci.

ER-20-PARAD

 

Státní puncovní znak

Na každý předmět z drahého kovu musí být vyrytý státní puncovní znak – specifický obrazec s číslem. Je úplně jedno, zda byl vyrobený v Čechách, nebo v zahraničí. Jen podle něj, konkrétně podle jeho tvaru poznáte, o jaký druh a ryzost kovu se jedná.

Víte, že punc má podobu zvířete z profilu a je vyobrazen na malém prostoru?

  • Pro zlato je vyhrazen orel, kohout a labuť.
  • Stříbro označuje kamzík a zajíc.
  • Patina se označuje královskou korunou.

 

Malá zajímavost: Zlaté šperky vyrobené do roku 1993 jsou označeny malým ptáčkem, čejkou. I tento puncovní znak je zárukou kvality a ryzosti.

 

Ryzostní punc

V některých zemích je stanoveno, že ozdobné předměty a šperky z drahých kovů musí mít ryzost vyznačenou a potvrzenou značkou státní zkušebny, tzv. puncem. V ČR tuto povinnost ukládá Puncovní zákon č. 539/1992 Sb.

Ryzostní značka je číselný údaj pod státním puncem, která označuje ryzost kovu. Zjednodušeně řečeno udává obsah drahého kovu ve výrobku. Když tedy třeba na stříbrném šperku najdete číslo 900/1000, znamená to, že obsah stříbra je 90 %.

 

Víte, že nejčastěji se setkáte se stříbrem o ryzosti 925/1000? Jde o tzv.sterlingové stříbro, které obsahuje 92,5 % ryzího stříbra a 7,5 % tvoří nejčastěji měď.

V případě zlata se ryzost udává v karátech. Ryzí kov (999/1000) je označen 24 karáty, 500/1000 pak má 12 karátů.

 

Dílenský punc

Každý registrovaný zlatník má unikátní dílenský punc, který mu přidělil puncovní úřad. Díky tomu se hned ví, kdo šperk vyrobil.

Víte, že dílenský punc se většinou skládá z iniciál firmy a je doplněn o nějaký další znak?

ERP-NATIVE_1