Co je rhodiované stříbro?

Máte rádi stříbrné šperky, ale nevíte, co se skrývá pod pojmem rhodiované stříbro? Vězte, že jde o povrchovou úpravu šperku, která jeho povrch ochrání před škrábanci a pomůže mu dlouho zachovat lesk.

Rhodiování je totiž proces, při kterém se na šperk nanese tenká vrstva rhodia. To je tvrdý a otěruvzdorný kov, který šperku zajistí vyšší odolnost vůči poškození, potlačí oxidaci (šperk nebude černat), žloutnutí a taky se díky němu bude šperk víc lesknout.

 

410847a8-b3b6-45b0-a96f-97995e2b7af5

 

Punc 925/1000

Když si koupíte stříbrný šperk, na vnitřní straně najdete označení 925/1000. To v překladu znamená, že šperk je vyrobený ze slitiny, která se skládá z 925 dílů stříbra a 75 dílů jiného kovu.

Důvodem je fakt, že stříbro se špatně zpracovává, proto se k němu musí přidat další kovy. Ty ale způsobí, že šperky při styku s potem, slanou vodou nebo vlhkem zčernají a žloutnou. Proto přichází na řadu povrchová úprava – ideálně rhodiování.

 

Co se skrývá pod pojmem Rhodium?

Rhodium je drahý a poměrně vzácný kov stříbřitě bílé barvy. Jeho chemická značka je Rh, má poměrně vysokou teplotu tání. Objevil ho anglický chemik známý objevem palladia William Hyde Wollaston v roce 1803. V přírodě se vyskytuje hlavně ryzí a spolu s jinými drahými kovy.

 

Víte, že název rhodium dostalo podle růžové barvy rhodiových sloučenin? Rhodon je totiž v řečtině růžový.

 

Proč se šperky povrchově upravují?

U šperků se k povrchové úpravě přistupuje hlavně kvůli zlepšení jejich vzhledu. Mezi nejčastější povrchové úpravy patří rhodiování, zlacení, oxidace, stříbření. Jaký je mezi jednotlivými úpravami rozdíl?

  • Oxidací se rozumí chemický proces, který šperkům dodá zastaralý vzhled. Nejde o klasický povlak na šperku, ale dokončovací práci.
  • Stříbření rovná se potah 100% stříbrnou vrstvou na stříbrnou základnu. Účelem je poskytnout kovu dlouhodobý lesk a ochranu proti poškrábání.
  • Zlacením se rozumí položení tenké vrstvy žlutého nebo růžového zlata na stříbrnou základnu.
  • Rhodiování je druh povrchové úpravy, kdy se na stříbro nanese vrstva rhodia. To je tvrdší než stříbro, šperky jsou pak odolnější a vydrží vám delší dobu. Rhodiovaný povrch je antialergický, péče o šperky s rhodiovaným povrchem je snadná. Stačí je přeleštit suchým flanelem.

 

Víte, že když se vrstva rhodia ze šperku ošoupe, stačí si zajít do klenotnictví, aby šperk znovu rhodiem potáhli?

ERE-LILWING-G