Labradorit

Cítíte, že potřebujete zklidnit svou mysl, odstranit blokády a stres? Pořiďte si labradorit. Krásný duhový minerál, který patří mezi drahé kameny a je pro svůj vzhled hodně oblíbený. Jednou kolem něj projdete bez povšimnutí, podruhé vás očaruje. Poprvé jste se na něj totiž koukali ze špatného úhlu.

Labradorit se pyšní duhovými barvami, které se na světle nádherně mění. Podle legendy Eskymáků jsou v něm zachyceny všechny barvy duhy. Proto mu přisuzovali léčebnou sílu a viděli v něm i kus magie.

ERN-80-LA_4

 

Odkud labradorit pochází?

Poprvé jej objevili misionáři ve druhé polovině 18.století na východním kanadském pobřeží Labrador. Odtud také jeho název. Později byl nalezen i v dalších zemích jako Austrálii, Madagaskaru nebo Finsku. Patří do skupiny živců.

Na první pohled vám možná přijde jako naprosto obyčejný kámen. Záleží totiž na úhlu pohledu. Jeho drahokamy jsou tmavší barvy (šedá, modrá, tmavě šedá, může být i bílý) s kovovými odstíny v zelené, modré, žluté nebo červené barevné paletě.

Tento duhový efekt je znám jako labradorescence. Jde o optický jev, kdy povrch kamene hraje všemi barvami a odlesky. Labradorizaci způsobuje lámání paprsku světla v jednotlivých vrstvách uvnitř kamene. Čím je tento efekt výraznější, tím je cena labradoritu vyšší.

S labradoritem se nejčastěji setkáte na špercích, kde je známý také pod názvem spektrolit. Nejčastěji se s ním setkáte na náramcích a náhrdelnících.

ERB-18-PLATA-LA_3

 

Jaké jsou vlastnosti labradoritu?

Kámen, který je často spojován s kouzelníky. Ulehčuje změny, pomáhá zase najít radost ze života, zbavuje strachu, inspiruje.

Z léčebného hlediska pomáhá při potížích s dýcháním nebo nachlazením, pomáhá upravit metabolismus, stimuluje soustředění, omezuje stres. Ženy může potěšit tím, že pomáhá od menstruačních bolestí.

Podle hinduistů je spojen s krční čakrou, která souvisí se schopností vyjadřování, sebeprezentace i komunikace celkově.

 

Proč nosit labradorit neustále u sebe?

Kromě účinků na lidské tělo pozitivně ovlivňuje i naši mysl. Nechá na povrch vyplavat magické síly, které se ukrývají v každém z nás, napomůže v komunikaci, zvýší duševní i intuitivní schopnosti. Uklidní hyperaktivní mysl, vytáhne na povrch zapomenuté vzpomínky a pomůže vám je pochopit.

Dejte si ale pozor, aby se v jeho blízkosti neobjevil jiný kámen. Labradorit ho ve své blízkosti nesnese a bude rušit jeho účinky. Pokud jste si pořídili třeba šperk zdobený labradoritem, snažte se ho nosit na srdeční čakře. Pokud vás ale trápí bolesti, přidržte jej právě na místě, které vás trápí.

Vraťte do svého života radost a spontánnost. Užívejte si každý den, věřte si. Labradorit zažene všechny obavy a vy si budete užívat život plnými doušky. Nejvíc jeho účinky pocítíte na podzim a v zimě. Má v sobě totiž ukryté vnitřní teplo, které je schopný tělu předat. Jaký šperk s labradoritem si pořídíte vy?

ERN-80-LA_3