Co je zirkon?

Máte rádi šperky s blyštivými kamínky, nejste ale tak bohatí, abyste si mohli pořídit pravé diamanty? Vsaďte na zirkon. Sice je křehčí a měkčí než diamant, září ale stejně.

 

Když se řekne zirkon

Odborně je zirkon, který se objevuje ve špercích, syntetický kámen. Jeho přesný název zní Cubic Zirconia a má značku CZ. Jde o kubickou krystalickou formu oxidu zirkoničitého. Vzniká v laboratorních podmínkách při teplotě 2750° C. Surový krystal se pak zbrousí do požadovaného tvaru a velikosti.

Laicky řečeno jde o krásný, ale uměle vytvořený kamínek, který se krásně třpytí a ve špercích hravě nahradí diamant.

Víte, že umělé kameny jsou oproti těm přírodním levnější a jsou dostupné v mnoha barevných provedení? Navíc na nich nenajdete žádný kaz. Šperky tak působí dokonalým dojmem.

 IMG_6935 (1)

 

Existuje ale i přírodní zirkon

Ve špercích ho příliš často nenajdete, přesto existuje. Patří k nejstarším známým minerálům na Zemi, dosahuje vysokého lesku, a krásných barev. Od bílé přes žlutou, červenou až po modrou a fialovou.

Je poměrně tvrdý, ale křehký. Hrany se časem opotřebí. Brousí se briliantovým brusem, jeho naleziště jsou v Thajsku, Kambodži, na Srí Lance nebo v Austrálii.

Víte, že naleziště zirkonů najdeme i v České republice? Třeba v meandrech kolem Jizery, kde lze nalézt zirkony v drahokamové kvalitě. Červené až oranžovo-hnědé zirkony zase můžete nalézt v Českém středohoří.

 

Zirkon a jeho magický význam

Víte, že zirkon může bojovat proti depresím? Už od pradávna se o něm traduje, že má nositele ochránit před zlými duchy a nemocemi, má i léčivé účinky.

  • Zirkon je skvělým pomocníkem v boji s nespavostí, depresí, závratěmi, dokáže i zlepšit náladu.
  • Léčí problémy horních cest dýchacích.
  • Pozitivně působí na zažívání i dermatologické problémy.
  • Vyrovnává auru toho, kdo ho nosí.

 

IMG_6938

 

Diamant nebo zirkon?

Otázka, kterou si položí snad každý, kdo jde koupit šperk s blyštivým kamínkem.

  • Diamant se pyšní tvrdostí č.10 na tzv. Mohsově stupnici, index lomu je 2,42.
  • Zirkon má tvrdost 8,5 a index lomu 1,95

 

Diamant je tedy tvrdší a o něco méně se třpytí. Když na stůl vedle sebe položíte nový šperk s diamantem a nový šperk se zirkonem, rozdíl nepoznáte. Tedy pokud nejste odborník. Odlišnosti se projeví až časem.

Diamant si díky své tvrdosti uchová i při každodenním nošení vysoký index lomu světla, zirkon se časem bude třpytit méně. Rozdíl byste poznali zhruba po roce nošení.

Nebuďte smutní, že diamant si koupit nemůžete. I zirkony dodají šperkům úžasný třpyt a získají si vaše srdce.