3 tipy, jak pečovat o stříbrné šperky

Pořídili jste si nový stříbrný šperk, nebo ho dostali jako dárek? Chcete, aby byl dlouho tak krásný a zářivý jako v den, kdy jste se na něj poprvé podívali? Věnujte mu tu správnou péči. Když ho zrovna nenosíte, rozmazlujte ho. Jak?

 

Rada číslo jedna: Šperk je ozdoba

Noste ho, těšte se z něj, využijte ho, ale nezneužijte. V plavkách nebo dokonce bez plavek by vám určitě také slušel, ale voda, chlor, ani horký saunový vzduch šperku nedělají dobře. Nepochválil by vás ani Béda Trávníček. A Bořek Stavitel už vůbec ne!

Náš tip: Šperk noste na společenské akce, doma, mezi lidi, prostě vždy, kdy se chcete cítit výjimečně. Při sportu nebo jiné fyzické námaze ho ale odkládejte. Vyvarujte se kontaktu s vlhkostí a chlorem. Jen tak si uchová barvu a lesk po dlouhou dobu.

 

Víte, kdy ještě je šperk v ohrožení?

Stříbrný šperk odložte vždy, když se chystáte na některou z následujících procedur:

  • Permanentní parfemace
  • Barvení vlasů
  • Lakování nehtů

 

Náš tip: Pozor i na děti. Jsou všetečné a zkoumání věcí pusinkou je jim vlastní. Šperkům to ale nedělá vůbec dobře.

IMG_8392

 

Rada číslo dva: Najděte jim správné místo

Když šperk zrovna nenosíte, měl by mít svou postýlku. Nepokládejte ho jen tak na poličku nebo noční stolek. Uložte ho pěkně do tmy, na suché místo. Ideální je krabička nebo šperkovnice vystlaná hedvábným papírem.

 

Rada číslo tři: Šperky je třeba také čistit

Při dlouhodobém nošení šperky obvykle začnou maličko černat. Na vině je sulfid stříbrný, který na povrchu stříbra vznikne při kontaktu se sulfanem. Šperky je třeba pravidelně čistit, rozhodně si ale na pomoc neberte ocelový kartáč nebo drátěnku. Jak stříbrné šperky správně čistit?

Nejlepší je odnést šperk odborníkům, kteří vám jej během pár chvilek odborně vyčistí. Chcete si je vyčistit doma? Pak záleží na tom, zda máte stříbrný šperk s ochrannou vrstvou z rhodia, nebo ne.

  • Klasické stříbro bez povrchové úpravy můžete čistit speciálním hadříkem na stříbro, vyzkoušet některý z osvědčených pomocníků jako kypřící prášek, jedlou sodu nebo sůl.
  • Máte šperk s povrchovou úpravou z rhodia? Pak ho jemně vyčistěte hadříkem na stříbro, maximálně můžete použít vodu s kapkou jaru. Hadřík namočte v mýdlových bublinkách a šperk jemně otírejte.

 

IMG_6938

 

Víte, že všechny šperky v naší nabídce jsou opatřeny vrchní vrstvou rhodia, která snižuje riziko, že šperk vlivem oxidace zšedne nebo ztratí svůj lesk?

 

Náš tip: Zajímá vás, jak se o své šperky staráme my? Nejvíc se nám osvědčily ubrousky a roztoky z USA, které jsou přímo určené k ošetřování stříbrných šperků. Vyzkoušejte je!

O každý šperk je třeba se starat. Hýčkejte ho, pečujte o něj s láskou, nezanedbávejte jej. Odvděčí se vám krásou a leskem po dlouhou dobu.