Valentýn se blíží! Už víte, čím uděláte radost své drahé polovičce?

Svátek lásky už pomalu klepe na dveře, takže je nejvyšší čas začít přemýšlet nad tím, čím letos svou milou potěšíte. Co ženy milují ze všeho nejvíc? Samozřejmě kromě své rodiny. Jak jinak než květiny a šperky.

 

Kdo byl Valentýn?

Den svatého Valentýna slavíme každý rok 14.února. Podle většiny historiků byl Valentýn nejspíš biskupem z Terni, který roku 269 zemřel mučednickou smrtí.

Jedna z legend tvrdí, že byl popraven kvůli svým léčitelským schopnostem poté, co se mu podařilo uzdravit syna známého rétora Kratóna. Římští senátoři ho obvinili z nekalých praktik a Valentýn byl uvržen do žaláře a sťat.

Druhá z legend ale hovoří o lásce. Tehdejší císař Markus Aurelius Claudius zrušil manželství, aby se muži nerozptylovali od svých vojenských povinností. Valentýn toho ale nedbal a zamilované dál oddával. Navíc mužům radil, aby do války neodcházeli a své ženy kvůli nim neopouštěli. Tím si podepsal ortel a 14.února 269 ho císař nechal popravit.

 

ERB-LILHEART-MA

 

Jak se svátek svatého Valentýna podle tradic slaví?

  • Muži darují své polovičce květiny. Tato tradice se odvíjí právě ze života Valentýna. Mladé páry totiž jako biskup obdarovával květinami z biskupské zahrady.
  • Podle jedné legendy se zase traduje, že svobodná dívka si za muže vezme toho chlapce, kterého 14.února uvidí jako prvního.
  • Z britských ostrovů zase pochází zvyk posílat milované osobě anonymní milostné dopisy.
  • V dnešní době si zamilovaní nadělují různé dárky, oblíbené jsou i šperky s motivem srdce.

 

Čtěte také: Co vyjádří šperky ve tvaru srdce?

 

Oslavy svátku svatého Valentýna našly své místo i u nás. Za patrony rodiny byli v našich zemích původně uctíváni sv. Anna a sv. Jáchym, po roce 1989 se ale rozšířila tradice oslav svatého Valentýna jako patrona zamilovaných.

  

Jaký šperk darovat milované osobě k Valentýnu?

Šperk je sázkou na jistotu. Potěší každou ženu, obzvlášť, když je darovaný z lásky od někoho, koho sami milujeme. Na Valentýna se hodí hlavně šperky ve tvaru srdce.

Srdce je věčný a neměnný symbol lásky, energie a životní síly. Je sídlem citů, může označovat nejen lásku, ale i odvahu, statečnost a bojovnost. Staří Egypťané ho dokonce považovali za kompas, který jim ukáže správnou cestu. Mayové ho považovali za symbol síly a odvahy, staří Řekové zase došli k názoru, že motor lidské duše je v srdíčku.

Vyjádřete milované osobě náklonnost a úctu prostřednictvím šperku s motivem srdce. Je libo medailonek, přívěšek, náhrdelník nebo náramek? Ať vyberete jakýkoli šperk, vedle určitě nesáhnete. A klidně jím můžete obdarovat nejen svou milou, ale i maminku, dceru, babičku a tchýni. Prostě každou ženu, která pro vás něco znamená.

 

Náš tip: Přijde vám motiv srdce už moc ohraný? Co takhle krásný andílek, který bude milovanou osobu hlídat na každém kroku?

 

ERP-ANGEL-R_1